Hoe de Nederlandse Politie een Innovatiecultuur bouwt

De Politie is de grootste werkgever van Nederland, wat innovatie een enorme uitdaging maakt. Nu de technologische ontwikkeling in een sneltreinvaart is beland, ontstaan er in een rap tempo nieuwe vormen van criminaliteit. Hoe kan zo’n grote organisatie bijblijven en de burger veilig houden?  

Laten we één ding vooropstellen: criminaliteit verandert en innoveert al sinds mensheugenis en daarmee ook de Politie in haar manier om dit te bestrijden. Innovatie is daarmee niet nieuw binnen de Politie en ze beschikken dan ook over verschillende innovatielabs zoals Q-Teams en het Politie innovatielab (iLab) op de Brightlands Campus in Limburg.

“Met de snelle technologische ontwikkeling wordt het werk van de nationale Politie steeds complexer. Dat vraagt van onze medewerkers om nieuwe competenties te ontwikkelen, de zogenaamde 21ste eeuwse vaardigheden.” Aldus Danny Timmersmans, innovatiemanager bij iLab.

Wat is er nodig om te slagen?

Er zijn twee zaken belangrijk als we kijken naar de Politie als organisatie. Op de eerste plaats werken er ruim 62.000 mensen, die voortdurend geconfronteerd worden met veranderingen in de samenleving. Cybercrime, pandemie, zware criminaliteit of polarisatie. Dit brengt een grote complexiteit mee in het politiewerk, wat op een steeds sneller tempo nieuwe vaardigheden en kennis van politiemedewerkers eist.

Daarnaast is het algemeen bekend dat de Politie te maken heeft met onderbezetting. In andere woorden, ze hebben het echt heel erg druk. Stel je een rechercheur voor die probeert uit te pluizen hoe een crimineel netwerk bitcoins misbruikt voor het oplichten van ondernemers, terwijl er elke dag wel een paar nieuwe cases op zijn bureau worden gedumpt. Dit levert een flinke portie stress op en het laatste wat hij op dat moment wil horen, is of hij tijd heeft voor een seminar over ‘innovaties die hem in de toekomst helpen’. Hij leeft in het nu en hij komt tijd tekort.

Wat de Politie daarom nodig heeft om innovatie op brede schaal toe te passen, is dat werknemers van een agent in blauw tot een rechercheur of politiechef anders leren denken en tijdens hun werk zelf nieuwe manieren toepassen om hun werk effectiever uit te voeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.  

Een traineeship was geboren in het oosten

Om aan de wens te voldoen, dienen collega’s organisatiebreed vaardigheden te leren om in hun dagelijks werk pragmatisch innovatie toe te passen, had het innovatielab Q-Oost een 2 jaar durende traineeship ontwikkeld. Dit traineeship heeft onlangs met succes haar eerste ronde afgerond. Een inspiratie voor het iLab in Limburg, die hier graag mee verder wilde.

Het vervolg in het zuiden

Het succes van Q-Teams inspireerde het iLab om te kijken waar kansen lagen om ook de politie-eenheid Limburg mee te nemen in deze positieve ontwikkeling. Maar Danny zou geen innovatiemanager zijn als hij niet op zoek ging naar manieren om het traineeship toch weer een niveautje hoger te tillen.

Een project van zo’n omvang pak je niet alleen aan. Danny kende Jeroen Kraak, oprichter van The Next Lab, al van eerdere projecten op de Brightlands Campus. De vraag aan Jeroen was helder: ‘Kunnen jullie vanuit The Next Lab helpen met het schrijven van een blauwdruk voor de Limburgse variant van het innovatie traineeship. Dit is een twee jaar durend programma waarin politiemedewerkers vanuit verschillende eenheden deelnemen aan het iLab om zo op een andere manier te leren denken en kijken naar problematiek.’

Assemble your crew

De eerste stap in een succesvol innovatietraject het samenstellen van een divers team. Zie het als de scène uit Ocean’s Eleven waar George Clooney zijn teamleden uitkiest op basis van hun unieke competenties.

Het projectteam van iLab was daarmee ook multidisciplinair en bestond onder andere uit leden van de ondernemersraad (de kritische noot), leden van Human Resources, agenten uit de operatie en een specialist van financial control. Jeroen Kraak van The Next Lab en Carlijn Nagel, projectleider iLab, hadden de regiefunctie om gegarandeerd binnen drie maanden een succesvolle blauwdruk op te leveren voor de training.

De training ontwikkelen

De training werd geheel in innovatiestijl ontwikkeld: binnen drie maanden werden er drie Focus Sprints gedraaid met het complete projectteam. Gelukkig was het niet nodig alles zelf te bedenken, aangezien ze een deel van de training van Q-Oost konden overnemen en The Next Lab al beschikte over een online innovatie academy.

Met de input die al klaarlag en de expertise vanuit de verschillende vakgebieden, ontstond er een creatieve snelkookpan waarin vanuit alle hoeken ideeën kwamen die vervolgens uitvoerig getest werden op haalbaarheid. Het was zeker niet makkelijk, maar na drie maanden lag er een blauwdruk voor de training die het politiewerk in Limburg een injectie aan innovatie zal geven.

Hoe wordt succes gemeten?

Het doel van de training is investeren in medewerkers, zodat zij anders leren denken en innovatie op een pragmatische manier in hun dagelijks werk kunnen toepassen. Zij inspireren hiermee hun collega’s, waardoor de innovatieve mindset zich als een olievlek door de nationale Politie zal verspreiden.

“Het rendement is dat je investeert in medewerkers waardoor je voor de burger relevant blijft. Als wij niet meer in staat zijn de burger te beschermen, dan zouden ze ons niet meer vertrouwen en zijn we niet meer relevant voor de samenleving.” Aldus Danny Timmersmans.

Wat is het vervolg?

Op dit moment ligt er een blauwdruk, aangevuld met speciale modules in de academy van The Next Lab. Kennisoverdracht speelt echter een grote rol binnen dit project. Het idee is dat The Next Lab de regie neemt over de eerste keer dat de traineeship plaatsvindt in Limburg. Daarna zullen ze het samen met iLab faciliteren en vanaf dat moment is iLab zelf in staat om trainees te blijven opleiden.

De belangrijkste leermomenten

“Voor ons was het uiteraard ook enorm leerzaam om de grootste werkgever van Nederland te helpen bij deze innovatie”, aldus Jeroen Kraak.  “Het sterkt onze visie dat je innovatie niet toepast door eenmalig een workshop of seminar te geven, of een innovatiemanager met een klein team nieuwe concepten laat bedenken die zonder betrokkenheid van de organisatie geïmplementeerd worden. Innovatie op grote schaal bereik je juist door medewerkers in elke laag van de organisatie bewust te maken van hoe innovatie werkt en vooral hoe zij dit op een pragmatische manier zelf kunnen toepassen in hun dagelijks werk.

Zelf het ideale innovatieteam opzetten?

Wil je weten hoe je zelf een ideaal team opstelt om innovatie optimaal in jouw organisatie te beleggen? Bekijk de gratis les op onze academy of download hier een praktisch template.

  Misschien ook interessant

  Cases

  Finnerz – Focus Sprint

  Nadat Finnerz in een kleine vijf jaar haar service voor online boekhouding had geperfectioneerd, liep deze dienst op rolletjes. Het was tijd voor innovatie, maar

  Lees verder

  Selecteer je academy taal