Hoe je door blijft innoveren, terwijl de concurrentie stil staat

We zijn geen thuiswerk specialist, maar draaien wel fantastische Remote Design Sprints en innovatie sessies op afstand.

Iedereen is zijn eigen thuiswerk specialist. De een met de kat op schoot, de ander in de tuin en de volgende lopend door lege straten met oortjes in. Dus bij Connect Holland roepen we NIET dat we thuiswerk specialist zijn, dat ben je zelf.

Wel draaien we al 5 jaar Design Sprints en innovatie sessies. Voor grote en kleine bedrijven. En dat doen we heel erg goed, volgens sommigen zelfs als beste.

In de huidige situatie hebben we onszelf razendsnel deze “sessies op afstand” aangeleerd. Ze bestaan al langer, maar wij deden ze nog niet. We geloven in echte menselijke interactie en de kracht van “live” samenwerken. Maar eerlijk is eerlijk: deze sessies werken heel erg goed en zullen – ook in de tijd die volgt – tot de nieuwe standaard behoren in het innovatielandschap.

Inmiddels hebben flink wat kleinere sessies gedaan en draaiden we deze week met Onderlinge ’s Gravenhage een volle Design Sprint op afstand. Ieder vanuit zijn eigen huis en wij als Facilitator om het proces te begeleiden. Zoals een van de deelnemers, Jeroen Smeets, zei: “Erg blij hoe deze digitale designsprint gaat. Mooie combinatie van creativiteit en stappen maken.”

Maar waar ligt dat dan aan? Hoe kan het nou dat deze Remote Design Sprints, juist nu in deze periode, zo’n goede tool zijn om samen te werken en snel stappen te maken?

Vijf ingrediënten waarom onze Design Sprints op afstand zo goed zijn:

1- Corona Mind Set

Deelnemers accepteren waarom dit nu zo gaat. Belangrijker dan je denkt! Men begrijpt dat verbindingen niet altijd lekker zijn, kinderen op de achtergrond spelen of microfoons niet op mute staan 🤭.

2- Dubbel Facilitating

Twee ervaren Facilitators begeleiden het proces in plaats van de gebruikelijke één. Dit co-moderaten werkt heel goed, waardoor het proces professioneel en naadloos aanvoelt voor de deelnemers.

3- Tooling

MIRO is een professionele tool die bijdraagt aan de 10+ ervaring. Hiermee creëren we virtuele whiteboards en innovatie ruimtes, waar alle deelnemers eenvoudig gebruik van maken. Groot voordeel is dat video geïntegreerd is.

4- De Design Sprint Doos

Alle deelnemers krijgen van tevoren thuis onze “innovatie kit” gestuurd met alles wat ze nodig hebben om te innoveren, inclusief “niet storen” deurhanger, warme sokken, een koffie mok en een flesje champagne voor het einde. Een cadeautje waar je goede zin van krijgt!

5- De concurrentie staat stil

Misschien wel de belangrijkste. Dankzij deze werkmethode kun jij door met innoveren, terwijl jouw concurrentie stilstaat en zich afvraagt hoe ze de volgende stap zouden moeten zetten. Blijvend duurzame oplossing Zoals ik al stelde werken deze sessies op afstand heel erg goed en verdienen ze een plek in het innovatielandschap. Als we straks weer op de zaak aan het werk mogen is het nog maar de vraag óf mensen meteen graag weer dichtbij elkaar willen werken. Ook is het de vraag of je voor een innovatie sessie van een halve dag in de auto moet stappen als het weer mag. We hebben als mensheid een unieke kans om de regels opnieuw te schrijven. Wij geloven dat op afstand samenwerken aan innovaties een blijvend een nieuwe regel is. Alleen al omdat het duurzaam bijdraagt.

Over Jeroen Kraak

Jeroen is Director van The Next Lab, het innovatie lab van Connect Holland. Staying ahead of the digital curve is al sinds 1999 de missie van Connect Holland.

Gratis Case Study

Voor financieel dienstverlener Finnerz hebben we in één dag focus gelegd op nieuwe proposities en deze gevalideerd met hun klanten. Direct resultaat: het product, een financieel dashboard voor hun MKB klanten, is met succes live gegaan.

    Misschien ook interessant

    Selecteer je academy taal