Het Maasstad Ziekenhuis brengt innovatie naar de praktijk

Innovatie binnen een ziekenhuis kan stroef verlopen. Logisch, want de primaire focus ligt op het dagdagelijks bieden van zorg aan de patiënt. Hoge werkdruk, personeelstekorten en strenge protocollen maken een ‘innovatieve mindset’ niet vanzelfsprekend in deze sector. Het Maasstad Ziekenhuis besloot dit te doorbreken en bedacht samen met The Next Lab de Innovatie Challenge.

Fixing the basics

Tijdens de eerste fase van de pandemie zat het Maasstad ziekenhuis zeker niet stil. Zij gebruikten deze periode om een boost te geven aan noodzakelijk technologische middelen. Door onder andere beeldbellen te implementeren, maakten zij het snel mogelijk om op afstand verbonden te blijven met patiënten. Ook implementeerde zij de ‘de slimme pleister’ om eenvoudig vitale patiëntgegevens te meten. Tot slot werd in deze periode ook het agile werken geïntroduceerd binnen de ICT-afdeling om het ziekenhuis sneller te voorzien van nieuwe technologieën.

Terwijl het Maasstad Ziekenhuis deze innovaties toepasten, ontstond de wens om een andere beleving te geven aan innovatie. “We hebben ongelofelijk veel kennis, kunde en inzicht in ons ziekenhuis, we moeten het er alleen op een creatieve manier uit zien te krijgen waarbij we het passend maken binnen de huidige werkdruk”, aldus Manager IT Operations Vincent Hirt. Innoveren willen we allemaal, maar hebben vaak niet de tijd en juiste hulplijnen om dit mogelijk te maken. De visie was om een innovatieproces te ontwerpen dat pragmatisch, haalbaar en eenvoudig is, waardoor deze bereikbaar is voor iedereen binnen onze organisatie. Bewust kleine stappen nemen en pilots draaien waren de sleutel voor succes.

Stap voor stap

Kleine stappen dus, om zo de organisatie te overtuigen anders naar innovatie te kijken. Hiervoor zocht Vincent contact met de innovatie experts van The Next Lab en samen trapten zij het project af met een Design Sprint voor de vorming van de Innovatie Challenge. De methodiek van de Design Sprint had zich snel bewezen en er volgde al snel andere sprints voor de vervanging van het Intranet en de ontwikkeling van persona’s voor ondersteunende diensten. Ook startte een Design Sprint voor de vorming van een ‘jong talenten programma’ binnen technische afdeling, als antwoord op de schaarste in de arbeidsmarkt.

De Innovatie Challenge

Innovatie betekent letterlijk: vernieuwing. Dus wanneer je een product of proces verbetert, dan innoveer je al. Soms heeft een kleine verbetering een grote positieve impact. Vanuit deze gedachte worden alle medewerkers uitgenodigd om mee te doen met de Maasstad Innovatie Challenge. Deze challenge is erop gericht alle medewerkers zelf na te laten denken over innovaties of problemen die ze willen oplossen en hen vervolgens te helpen deze oplossingen daadwerkelijk te realiseren.

Succesfactoren

Een externe partij betrekken om zaken als een Design- of Focus sprint voor de eerste keer te faciliteren, brengt enorm veel snelheid en vertrouwen. Als je tijdens zo een eerste sessie faalt het team te inspireren, of de niet de juiste mensen betrekt, kan het een stille dood sterven voor het echt van de grond komt.

Maar je wilt uiteindelijk onafhankelijk worden van externe partijen of een intern loket; je wilt innovatie in het DNA van je organisatie krijgen om zo flexibel genoeg te worden om voorop te lopen in een snel veranderende wereld. Dit maakt kennisoverdracht een enorm belangrijke factor voor succes. En die kennis gaat niet alleen naar Vincent en de Maasstad Academie, maar juist ook naar zo veel mogelijk medewerkers in de organisatie.

Tot slot

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, was de Innovatie Challenge en de manier van werken met Design- en Focus Sprints duidelijk een succes. Meerdere ziekenhuizen benaderen Vincent inmiddels om meer over de inhoudelijke trajecten en aanpak te leren.

Verder willen we het oude adagium doorbreken dat de eerste stap nemen vaak het lastigst is. In onze ogen is deze juist het leukst. Bij de eerste stap ligt alles nog open, alles kan en iedereen kan betrokken worden. De inspiratie en het enthousiasme tijdens een eerste Design Sprint is aanstekelijk en iets om naar uit te kijken.

Zelf het ideale innovatieteam opzetten?

Wil je weten hoe je zelf een ideaal team opstelt om innovatie optimaal in jouw organisatie te beleggen? Bekijk de gratis les op onze academy of download hier een praktisch template.

  Misschien ook interessant

  Cases

  Finnerz – Focus Sprint

  Nadat Finnerz in een kleine vijf jaar haar service voor online boekhouding had geperfectioneerd, liep deze dienst op rolletjes. Het was tijd voor innovatie, maar

  Lees verder

  Selecteer je academy taal