Remote Brainstorms werken écht

Ken je dat? Brainstormen met een groep collega’s? Allemaal in dezelfde kamer en hardop door elkaar heen denken. Dit gaat zo vaak vreselijk fout dat je van ellende niet meer durft. Waarom het fout gaat kan meerdere redenen hebben: geen beslisser, geen beslissing, geen agenda, mensen die te laat komen, dominante “kukeleku” in de kamer, gesprekken die volledig “off-topic” zijn en ga zo maar door.

Nu we met zijn allen online zijn gaan Zoomen, Meeten en Teamen is het gevaar op verkeerd lopende brainstorms alleen maar groter geworden. Alle fouten van de klassieke brainstorm lijken vrolijk mee verhuisd naar de virtuele wereld. En dan ook nog met de microfoon op mute en de camera uit. AAARRGGH.

Jammer, want een constante stroom aan goede ideeën is van levensbelang voor het succes van je bedrijf. Zeker nu! Maar dat kan anders. En hoe!

DOE HET “THE GOOGLE WAY”

In tegenstelling tot de traditionele Brainstorm, waarbij iedereen in een “open shout out” ideeën roept kiezen wij bij The Next Lab voor de zogenaamde “Note-and-Vote” brainstorm wijze, zoals ontwikkeld door Google. Het werkt als volgt:

We verzamelen online, ieder vanuit zijn eigen huis of werkplek. Iedereen in de groep schrijft zijn eigen ideeën en oplossingen op. Zoveel als dat je kunt, zonder iets weg te strepen. De ideeën zijn van jou en worden door niemand gezien, dus denk vrijuit en doe eens gek!

Vervolgens zetten we een timer voor 2 minuten, terwijl iedereen individueel zijn 1 of 2 beste ideeën selecteert.

Deze ideeën worden gepresenteerd aan de groep in onze online MIRO tool Geen verkooppraatje, gewoon uitleggen wat het idee is. Er wordt geen feedback gegeven door de groep, iedereen luistert aandachtig naar elkaars idee.

Daarna krijgt iedereen 5 minuten de tijd om zijn favoriet uit te kiezen en daarop te stemmen. Na het stemmen dienen degenen die gestemd hebben het gekozen idee te verkopen aan de groep. De Beslisser (deze wordt voorafgaand aan de brainstorm al aangewezen) in de groep geeft tenslotte aan met welk idee we verder gaan.

Hoewel dit als best wat stappen klinkt gaat het verrassend snel! Binnen anderhalf uur ben je klaar. En het werkt omdat iedereen de kans krijgt om zelf en met de groep na te denken. Bovendien worden er heel veel ideeën gegenereerd, waarmee we flink vooruit kunnen. Het systeem bewijst zich elke keer weer als een ijzersterke ideeën generator, waarbij echt iedereen mee kan denken.

Van doorslaggevend belang is een goede en onafhankelijke Facilitator die de Remote Brainstorm begeleidt en zelf niet meedoet. We hebben verrassend originele, gave en vooral waardevolle ideeën zo geboren zien worden voor onze klanten.

Gratis Case Study

Voor financieel dienstverlener Finnerz hebben we in één dag focus gelegd op nieuwe proposities en deze gevalideerd met hun klanten. Direct resultaat: het product, een financieel dashboard voor hun MKB klanten, is met succes live gegaan.

    Misschien ook interessant

    Selecteer je academy taal