Categorieën
Artikelen

We trekken de stekker eruit

Donderdagochtend, drie weken geleden. “We trekken de stekker eruit! Dit kan zo niet langer, we branden geld op in die veelgeprezen agile sprints, maar we komen geen steek verder”, brieste de CEO, toen ik vroeg naar de voortgang van het project. De rest van de woordkeuze censureer ik hier, hoewel deze de mentale staat van deze oprichter-directeur alle recht aandeed. Na enig doorvragen begreep ik de emotie volledig. Wel tijdelijk bevriezen, maar nog niet de stekker eruit trekken, was mijn advies. Eerst gaan we begrijpen wat er echt aan de hand is.

Diezelfde dag, 4 uur later. “Nee, we zijn nog niet begonnen. Ik wil wel, maar we kunnen nu niemand vrij maken om het project te dragen en ik ga niet investeren als ik niet zeker weet dat de juiste man de kar trekt”. Andere CEO, andere case, andere redenen, maar dezelfde oorzaak. Interessante dag.

Waarom je een echt goede PO nodig hebt

Wat bleek? Beide projecten misten een goede PO. Een wat? Een Pee-Oo, een Product Owner. Volgens het Agile Scrum evangelie degene die verantwoordelijk is voor het maximaliseren van de productwaarde én van de waarde van het development team. Samen met het development team en de Scrum Master vormt de Product Owner het projectteam en bouwen zij in agile sprints het (digitale) product.

In het Nederlands graag: de PO is NAMENS de klant verantwoordelijk voor het bouwen van het product, bijvoorbeeld een website. Die PO is onderdeel van het team, maar geen ontwikkelaar en ook geen ontwerper. Hij of zij weet waarom er gebouwd wordt en bepaalt wat er wanneer gebouwd wordt. Het development team bepaalt vervolgens hoe er gebouwd wordt.

Een geweldige PO overtreft alle verwachtingen

Een uitdagende rol en van doorslaggevend belang voor succes van de productontwikkeling. Een slechte PO is een gegarandeerd succes voor falen. Een goede PO zorgt voor een goed resultaat en een goed draaiend team. Een geweldige PO overtreft alle verwachtingen! Hij of zij laat een development team boven zichzelf uitstijgen, creëert een overweldigende gebruikerservaring en een 10+ digitale waarde creatie voor de klant. De PO snapt de businesscase vanuit een holistisch perspectief, heeft grote digitale affiniteit en werkt met volledig mandaat van de directie. Altijd met open en transparante communicatielijnen naar alle stakeholders en een groot gevoel voor de mensen in het ontwikkelteam. Dat laatste is superbelangrijk. Ontwikkelteams zijn tegenwoordig zeer gemêleerde squads van techies, creatives, scientists, UX-ers, financials, business engineers, etc. Het verbinden van die verschillende mensen in een blij team van sterke individuele krachten is een ambacht op zich.

We hebben alle versies van PO’s voorbij zien komen. De conclusie is altijd hetzelfde: een geweldige PO overtreft alle verwachtingen. Helaas zien we soms dat projecten na een geweldige start in ons The Next Lab met een Design Sprint moeizaam tot ontwikkeling komen bij gebrek aan een geweldige PO. En dan haal je niet de volle impact uit je innovatie.

Alleen je PO-papiertje halen is niet voldoende

Ik begrijp het wel. Niet iedere organisatie heeft zomaar een PO rondlopen. Vaak wordt er dan gekozen om een senior iemand uit de organisatie aan te wijzen. Die gaat met de beste bedoelingen aan de slag en komt vaak heel ver, maar heeft ook nog andere dingen te doen en mist dus focus. Ook zien we dat soms junioren worden gekozen, omdat die het best te missen zijn in de kern van organisatie en PO zijn kost toch echt tijd. Niet handig, want die missen ervaring en senioriteit. Alleen je PO-papiertje halen is echt niet voldoende. Soms wordt er gekozen om de Senior Developer of Scrum Master dan maar de PO te maken. Niet doen! De PO dient het belang van de klant altijd te vertegenwoordigen. Dat belang staat soms lijnrecht tegenover het belang van het ontwikkelteam.

Dat kan anders en moet anders. Bij The Next Lab draait alles om impactvolle digitale innovatie. Dat gaat verder dan Design Sprints. Dat gaat over eerdergenoemde overweldigende gebruikerservaring en 10+ digitale waarde creatie. Dat gaat over de allerbeste uitvoering en implementatie. Dat gaat over geweldige PO’s. Dat gaat over Productowner.nl.

Een elite team van PO’s

De afgelopen weken heeft Jochem Nuij een team van de allerbeste PO’s om zich heen verzameld met ruime ervaring in diverse industrieën. Zij vormen samen Productowner.nl. Een elite team van PO’s dat met recht de verwachtingen overtreft. Ze zijn nog maar net bezig en we zien nu al de verbluffende resultaten.

Even terug naar de twee CEO’s van het begin: eerstgenoemde zei letterlijk: “Dit hadden we veel eerder moeten doen.”, nadat de eerste twee weken met Next PO erop zaten. Het project is herstart en overtreft alle verwachtingen. De tweede CEO heeft inmiddels het startschot gegeven met een Product Owner van Next PO aan het roer. Ze doet het geweldig en verwacht binnen 2 maanden live te gaan met de eerste versie van een nieuwe corporate website. Geweldige PO’s maken echt het verschil.

Gratis Case Study

Voor financieel dienstverlener Finnerz hebben we in één dag focus gelegd op nieuwe proposities en deze gevalideerd met hun klanten. Direct resultaat: het product, een financieel dashboard voor hun MKB klanten, is met succes live gegaan.

* indicates required